Tips & Tricks Miniatuuroptocht

Tja, waar moet je dan beginnen als je een leuk carnavals karretje wil maken. Net als bij een echte carnavalskar “Geef je creativiteit de vrije loop”. Natuurlijk zijn er op internet zat voorbeelden te vinden. Hieronder staan een paar tips & tricks die misschien handig zijn voor het bouwen van je LEGO creatie. We hebben een paar sites uitgelicht, uiteraard zijn er veel meer! Mocht je toch nog vragen hebben of ergens niet uit komen neem dan contact op met iwan@krooshappers.nl

Lego is  natuurlijk de bron van alles. Op hun website kun je oude bouwinstructies vinden en in de pick-a-brick shop stenen kopen.

Bricklink is website met een groot aantal ‘winkeltjes’ die LEGO verkopen (een soort marktplaats van nieuw en gebruikte LEGO). Deze winkeltjes zijn meestal van AFOLs die extra onderdelen verkopen om hun hobby te bekostigen. Maar er zijn ook winkeltjes die er hun beroep van gemaakt lijken te hebben. Elk winkeltje biedt de LEGO op een zelfde ‘standaard’ manier aan.

De winkeltjes maken gebruik van een centrale database waar alle onderdelen in staan, en ook in welke sets ze voorkomen. Daardoor is bricklink niet alleen belangrijk om onderdelen of sets te kopen maar ook om informatie over die onderdelen of sets op te zoeken. De bricklink database wordt gevuld door AFOLs van over de hele wereld.

Registreren
Om via Bricklink iets te kunnen kopen moet je je eerst registreren.
NB. Een voorwaarde om je te registreren is wel dat je oud genoeg bent om een wettelijk bindend contract af te sluiten. Voor Nederland is dat 18 jaar of ouder.

Rebrickable de site om LEGO MOC’s te vinden!
LEGO® MOC staat voor LEGO® My Own Creation, oftewel Mijn Eigen Creatie. LEGO® MOC’s zijn niet officiële LEGO® sets die door LEGO® fans zijn ontworpen en gebouwd.

Een standaard LEGO® set wordt door LEGO® zelf uitgebracht. Deze kun je in totaal kopen inclusief gebruiksaanwijzing waarbij stap voor stap wordt uitgelegd hoe je de LEGO® set kunt bouwen. Je hebt echter ook LEGO® sets die door fans zelf zijn ontworpen en gebouwd. Deze heten dus LEGO® MOC sets of LEGO® MOC’s.

Hoe kun je een LEGO® MOC set bouwen
Je kunt een LEGO® MOC zelf ontwerpen of nabouwen. We gaan er even vanuit dat je geen ontwerper bent en een leuke MOC set wilt nabouwen. Op de website Rebrickable vind je heel veel mooie MOC sets, zoals Star War MOC sets, sportwagen MOC sets en LEGO® MOC’s van bekende gebouwen. Op Rebrickable kun je de handleiding van een MOC set kopen (sommige zijn gratis) en downloaden, zodat je weet hoe je de set moet opbouwen.

De onderdelen van een LEGO® MOC set zitten niet in een mooie doos verpakt zoals bij een officiële LEGO® set. Voor het bouwen van een MOC set zal je alle onderdelen los moeten bestellen. Gelukkig heeft Rebrickable hier ook een handige oplossing voor. Je kunt namelijk per MOC set bekijken welke online LEGO® winkel alle losse onderdelen voor die MOC set in huis heeft. Ook kun je de totale prijs van de losse onderdelen per winkel vergelijken.

LEGO® MOC sets tonen de grote kracht van LEGO®. Aan de ene kant heb je de bouwstenen om allerlei creaties (na) te maken. Aan de andere kant kunnen LEGO® fans hun creativiteit benutten met het ontwerpen en bouwen van MOC sets. We geven tenslotte nog wel een waarschuwing, want het bouwen van LEGO® MOC’s kan erg verslavend zijn!

BedrukjeBlokje is een bedrijf dat zich specialiseert in het bedrukken van LEGO onderdelen. Elke maand brengen ze nieuwe producten uit die jij in jouw LEGO stad kunt gebruiken, puzzels om cadeau te geven en andere onderdelen die voorzien zijn van een print. Bedrukjeblokje is een bedrijf dat prints aanbrengt op LEGO onderdelen. Dit doen ze met een Roland SF-200 printer. Deze printer zorgt voor accurate prints en de Solvent inkt die gebruikt wordt is voedselverpakking- en speelgoedveilig. Dit houdt in dat de inkt niet schadelijk is voor de gezondheid. Er zijn inmiddels diverse kant en klaar producten die je bij Bedrukjeblokje.nl kunt bestellen. Ze bieden daarnaast ook de mogelijkheid om zelf een foto af te laten drukken op onderdelen en Minifigures.

Bedrukjeblokje verzorgt custom prints op steentjes en torso’s voor de (AFOL) LEGO fan en als relatiegeschenken. Je kunt eenvoudig zelf een ontwerp insturen en via de handige en in gebruik zeer eenvoudige tool op de website aanpassingen aanbrengen. Zodoende heb jij de vrijheid te laten drukken wat je wilt, wanneer je wilt en hoeveel je wilt. Probeer de tool eens uit en je zult zien hoe makkelijk het werkt. Ook zijn er bundels te koop van bepaalde thema’s. Denk hierbij aan Delftsblauw, bordspellen voor Minifigures, feestdagen prints en Formula 1. Dit is maar een handjevol producten dat het bedrijf aanbiedt en elke maand komen daar nieuwe items bij.

Als je je kar/creatie inschrijft krijg je van de organisatie een kortingscode t.w.v. 10%  die je kan gebruiken bij bedrukjeblokje.nl

Allereerst zullen we ons even voorstellen, wij zijn Michel en Vivian van Brick Print uit Hoofddorp. Sinds september 2020 zijn we officieel een bedrijf begonnen in het beprinten van originele Lego onderdelen, waardoor mensen hun stad nog verder kunnen verrijken. Eigenlijk kunnen we alles bedrukken, tot bijna A4 formaat en met een dikte tot 6 noppen, alleen op rond lopende onderdelen zoals curved slopes zitten een beperking.

We proberen in te spelen op actualiteiten, zoals het EK, de Olympische spelen, Corona en vele andere dingen van het moment. We bedrukken ook steentjes, tegels en complete minifiguren voor evenementen. Inmiddels hebben we een flinke voorraad aangelegd en kunnen daardoor vaak snel leveren. Over het algemeen leveren de mensen een kant en klaar ontwerp aan waardoor we de prijzen voor iedereen leuk kunnen houden. En we hebben een samenwerking met Paul Toxopeus, die erg goed is in het ontwerpen van gave outfits voor de minifiguren. Zoals onze Hollandse figuren, de kerst torso’s en Sinterklaas. Neem gerust een kijkje op onze facebook pagina om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is. www.facebook.com/BrickPrint.

Daarnaast zijn eigen ideeën en suggesties ook altijd welkom, net zoals we graag meedenken met onze klanten, als wij denken dat iets op een andere manier mooier is zullen we dit altijd aangeven, en als je niet precies weet hoe je iets vorm wil geven, denken we graag met je mee

Afdrukbare LEGO®  liniaal Een zeer handige pdf die je kunt gebruiken als liniaal en sorteer hulpmiddel. Deze liniaal kun je gemakkelijk printen en eventueel lamineren. Zorg er voor dat je het document op 100% ware grootte afdrukt, dan klopt de maatverhouding met de LEGO® stenen.

LEGO® liniaal (pdf)