23-11-2018 door Debbie de Geus

Elf illustere pilsbazen zijn


Ze zijn dé Harde Kern van de carnaval en ze zijn gek op bier en bitterballen (Bruine fruitschalen oftewel B&B). Voor het assisteren van het bouwen van de prinsenkar draaien zij hun hand niet om, en op elk feestje of bal, van begin tot eind, zijn zij aanwezig in hun zwarte smoking en op hun hoofd een steek. Het is de Raad van 11 van Boskoopse carnavalsvereniging de Krooshappers.

Kwakveen – We treffen ze in hun vergaderruimte bij de Chinees waar ze stevig ondervraagd werden onder het genot van een hapje en een drankje, want dat mag nooit ontbreken, waar dan ook! Ze zijn bij elkaar om de prins en hofdames te ondersteunen, om de dansmariekes te begeleiden, bijvoorbeeld op de Intrada (wedstrijd van dansmariekes uit de regio).
Ook gaan ze met elkaar scholen bezoeken en helpen mee bij de versiercommissie. Ze bouwen mee aan de prinsenkar en met de optocht zijn zij ook op of om die kar te vinden. En als de motor er mee stopt, dan trekken ze hem gewoon de hefbrug op. Niks is te gek, zelfs skydiven vanaf het podium niet – al loopt dit niet zo goed af als er veel B&B naar binnen is gegaan, dan wordt het opvangen wel eens vergeten.
De elfkoppige raad bestaat uit twee Jeroenen, Ruud, Peter, Jacco, Ruben, Fabian, Walter, Iwan, Arjan en twee stagiaires (Ben en Nant) die momenteel strijden om de elfde plek in het gezelschap. Ook zijn de raadsheren, te onderscheiden door een andere steek, vaak te vinden bij de raad van 11. Dit is de oud-raad van 11 leden die invallen, maar hun plekje hebben afgegeven aan de jongere generatie. Dit zijn er in totaal zes: Charl, Ronald, Marc, Gerard, Jan en Bart die bijspringen indien nodig en vooral daar waar de B&B aanwezig is. Opvallend is dat er ook één bij is met een deuk in zijn hoofd. Dit blijkt onze skydiver te zijn.

Reünie

Onlangs was er een reünie van alle leden van de Raad van 11. Dit is een hele gezellige avond geweest. Daaruit bleek dat de huidige Raad van 11 een hele brave raad is. Maar voor iedereen geldt hetzelfde; wat je ook meemaakt, leuk of niet, de dag erna is iedereen het vergeten!

Vorig jaar op de bonte middag ging het een beetje mis. Een lid van de raad werd “ziek” en eentje ging er eerder naar huis. Toevallig kwam de pastoor een bezoek brengen die middag, en hem werd gevraagd: ‘Wat telt nou zwaarder pastoor? Over je nek gaan op een feestje of eerder weg gaan van een feestje?’ De pastoor antwoordde: ‘Bij overgeven maak je ruimte voor de volgende dag, maar als je weggaat heb je wat gemist en word je gemist, dat telt zwaarder!’

Ze hebben er zin in, de carnaval is begonnen, de prins en hofdames zijn bekend, en het thema is ‘Kwakveen niet te filmen’. Gelukkig is het ons gelukt om ze goed te filmen, ondanks dat er al genoeg B&B bij de heren in zat!