Seizoen 1992-1993

Thema:

Prins Aquarius – Hofdame Jolanda

Prins & Hofdame

Prins Aquarius

Dick Vergeer

Hofdame Jolanda

Jolanda van Fulpen

Even terug blikken…

Het jaar van de Waterman

De regeerperiode van Prins Aquarius en Hofdame Jolanda stond duidelijk in het teken van het water. Ook na het carnaval werd de Prins dan ook nog vaak aangewezen als schuldige voor het overvloedig vallend hemelwater. “Goed geregeld, zo’n waterig jaar”, vond Dirk Vergeer, al zullen velen het niet met hem eens zijn.

“Het was in één woord grandioos”, omschrijven Dirk en Jolanda het nu voor hen bijna afgelopen, carnavals-seizoen. “En ik had het zeker niet willen missen”, voegt de Hofdame daar nog aan toe. “Vooral het bejaarden-carnaval en het bezoek aan zieken en de scholen was erg leuk”, aldus Jolanda van Fulpen die op een reisbureau werkt. Daar is Dirk, alom bekend als Houtman-vertegenwoordiger, het van harte mee eens. Qua gezelligheid vond hij het Boeren bal wel de leukste avond. “Maar een bal masqué is weer het meest carnavaleske feesten een themabal is lekker ongedwongen zonder ceremonieel. Zo heeft iedere avond wel iets en heb je eigenlijk het hele feest veel lol. En dan heb je nog de voor-en de napret. Ach er gaat wel veel tijd en energie in zitten, maar het is sowieso al een eer dat je wordt gevraagd om prins te worden”, vindt Dirk.

Dat vragen had bij Jolanda wel wat voeten in de aarde. De Hofdame, een rasechte Kwakveense, is al jaren meer op Reeuwijk georiënteerd. Toen zij dus door oud-Hof-dame Jacqueline werd gebeld en de brandende vraag werd gesteld, wees zij het verzoek aanvankelijk af. Toen zij echter een uurtje bedenktijd had gehad stemde zij er toch mee in . “En nogmaals, ik heb er geen spijt van gehad”, haast de Hofdame zich te zeggen. De hele voorbereiding op het carnaval moest natuurlijk in het diepste geheim gebeuren. Bij het zoeken naar een jurk kwam de (nog) vrijgezelle Jolanda echter in een bruidszaak in Rotterdam, midden in de zomer, Boskopers tegen. Die bleken achterafverband te hebben gelegd met het carnaval. De gevolgen vielen mee want het kostte uiteindelijk maar één slagroomtaart.

Dirk Vergeer werd door Leo Stolwijk van een feestje afgehaald voor een niet goed functionerende regenautomaat. Met enige tegenzin liet de plichtsgetrouwe vertegenwoordiger zich overhalen om te gaan kijken. Het gezelschap dat hem opwachtte hoefde eigenlijk niets meer te zeggen. “Ik kende het hele carnavalsgebeuren wel. Onge-wier 8 jaar heb ik bij de Blaaskaken, de voorlopers van de Baggerbeugels, gespeeld en ik heb zelfs wat in het bestuur van de carnaval gedaan toen dat net zo’n beetje vanuit de Instuif ontstond”, vertelt Prins Aquarius. ”Toen ik die mannen zag wist ik dus gelijk waar het om ging en heb ja gezegd”.

De geheimhouding rond de machtsovername door Dirk werd op het laatste moment bijna doorbroken op de avond van het Prinsenbal. Zoon Ronald ging thuis uitgebreid koffie zitten drinken terwijl zijn, net op tijd naar boven gevluchte, vader in de slaapkamer op hete kolen zat. De nieuwe prins moest om half elf in het gebouw zijn dus waagde het even voor die tijd maar om in smoking met daarover een regenjas, door de kamer naar de deur te lopen. “Ik moest wel, om nog op tijd te komen. Gelukkig had Ronald ·meer oog voor de televisie dan voor mij”, weet Dirk nog wel. “En hij zou me ’s avonds nog wel even zeggen wie de prins geworden was. Hij baalde dus wel toen hij te laat voor de onthulling kwam en hoorde dat ik het was geworden. Die onthulling was overigens ook heel apart. Op het moment van onthulling kijk je goed de zaal rond en dan zie je al die verbaasde gezichten, vooral van bekenden. Alleen dat maakt het al waard dat je een keer prins bent”.

De carnavalsactiviteiten verliepen verder goed. Jolanda droeg duidelijk haar steentje bij en kon zodoende, ondanks de immer dominante aanwezigheid van Dirk, toch een beetje haar stempel op het carnaval drukken. Een voorval dat wel genoemd moet worden is een buiging van Prins Aquarius naar een klein kind in een school. De enthousiast bukkende prins scheurde over een lengte van minstens 15 cm. uit zijn broek. Gelukkig werd de schade verhuld door de lange mantel, maar er moesten nog even snel herstelwerkzaamheden door Jolanda worden uitgevoerd om de Prins weer ’s avonds op het carnaval te kunnen laten verschijnen. Dirk en Jolanda hebben wel een paar mogelijke kandidaten in hun hoofd voor het volgende prinselijk paar. De twee belangrijkste namen zijn genoteerd, maar zullen we hier niet noemen. We zullen wel zien ………………

Adjudant

Aad Vergeer

Raad van 11

Hans Bontekoe
Albert Brand
Kees Hooduijn
Edward de Jong
Ton Klijn
Jos van der Maat
Dick van Nierop
Fred Stolwijk
Jan Tol
Nico de Vlaming
Johan Vurens

Jeugdprins Aquaduck

Bas van Mullem

Jeugdhofdame Martine

Martine Hooftman